Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΠΕΣΤΟ βασιλικού κλασικό

Χτυπάμε στο μπλέντερ 2 πατικωμένα φλιτζάνια φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, πλυμένα, στεγνωμένα και κομμένα σε μικρότερα κομμάτια, και σταδιακά, χωρίς να σταματήσουμε τη λειτουργία του μπλέντερ, ρίχνουμε όσο ελαιόλαδο χρειαστεί για να ετοιμάσουμε μια λεία πάστα. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και, προαιρετικά, 1 σκελίδα σκόρδου. Αφήνουμε το πέστο για λίγη ώρα ώστε να κατακαθίσει ο πολτός, επιτρέποντας στο ελαιόλαδο να ανέβει στην επιφάνεια.

ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΣΤΟ
Σε ζυμαρικά: Ανακατεύουμε το λιγότερο 2 κουτ. σούπας πέστο σε μια δόση βρασμένων ζυμαρικών για 4 μερίδες. Επιλέγουμε ζυμαρικά με πτυχώσεις και ραβδώσεις (π.χ. ριγκατόνι), για να συγκρατήσουν το πέστο.
Σε πιλάφι και ριζότο: Προσθέτουμε τουλάχιστον 2 κουτ. σούπας πέστο σε μία δόση πιλαφιού για 4 άτομα και ανακατεύουμε. Στο ριζότο, προσθέτουμε 1 - 2 κουτ. σούπας πέστο μαζί με την τελευταία δόση ζωμού ή στο τέλος, αφού το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Επίσης: Σε ντιπ, ανάμεικτο με κατίκι, σε πουρέ πατάτας (2 κουτ. σούπας για μια ποσότητα 4 μερίδων), σε κρητικό ντάκο (1 κουτ. σούπας πάνω από το τυρί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου