Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Πολύχρωμο ρολό Μοσχάριου


ΥΛΙΚΑ

1 ½ κ Μοσχάρι (νουά)
1 κ. Σπανάκι
2 κόκκινες Πιπεριές
3 Καρότα
10 φέτες Κεφαλοτύρι
2 Λεμόνια
½ ποτ. λευκό ξηρό Κρασί
1 ξερό Κρεμμύδι
3 κουτ. Αλεύρι
Αλάτι- πιπέρι
1 κουτ. γλ. Κάρυ (προαιρετικά)
Βελόνα και κλωστή

Για τη συνταγή αυτή μας χρειάζεται καταρχάς ένας καλός χασάπης. Κόβει το κομμάτι του μοσχαριού που του έχουμε ζητήσει (συνήθως μέρος από μπούτι) και το χτυπάει με μαεστρία για να μαλακώσει και να λεπτύνει .
Εμείς στο σπίτι ξεπλένουμε το κρέας με λίγο νερό και το αφήνουμε λίγο να στραγγίξει
Σοτάρουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να στραγγίξει και να κρυώσει.
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά σε μακρόστενες φέτες για να απλώνονται ωραία στο ρολό. Τα σωτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μαλακώσουν λίγο και τα αφήνουμε και αυτά να κρυώσουν.
Ξετυλίγουμε το κρέας σε μία μεγάλη επιφάνεια, αλατοπιπερώνουμε και απλώνουμε πρώτα το σπανάκι και μετά τις μακρόστενες λωρίδες λαχανικών. Είναι σημαντικό κάθε σειρά που στρώνουμε να έχει όλα τα είδη λαχανικών για να φανούν όταν κόψουμε τη φέτα ρολού.
Τυλίγουμε το ρολό προσεχτικά. Ράβουμε τις άκρες με βελόνα και κλωστή. Βάζουμε το ρολό στη κατσαρόλα- προσέχουμε πως θα τοποθετήσουμε το ρολό, πρέπει το μέρος που κλείνει να είναι από κάτω. Πρώτα το τσιγαρίζουμε με λίγο λαδάκι. Αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. Σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασί. Ρίχνουμε νερό στη κατσαρόλα μέχρι να καλύψει σχεδόν το κρέας. Προσθέτουμε μισό περίπου ποτήρι λάδι. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει και ρίχνουμε στο νερό και 1 κρεμμύδι ολόκληρο για να πάρει τη γεύση του το φαγητό. Βράζουμε 2 ώρες με σκεπασμένη τη κατσαρόλα.. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο ξαφρίζουμε το κρέας και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια αφήνουμε το ρολό να κρυώσει και το κόβουμε σε φέτες.

Κρατάμε το ζωμό από το βράσιμο του κρέατος για να φτιάξουμε τη σάλτσα Τον σουρώνουμε και το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε λίγο αλευράκι διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό για να δέσει η σάλτσα, αλάτι και πιπέρι. Το αφήνουμε να βράσει. Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε λίγο τη σάλτσα μας να κρυώσει και να πήξει.
Περιχύνουμε τις κρύες φέτες του ρολού και σερβίρουμε


ΤΙΡ: Αν δούμε μετά από 2 ώρες ότι το ρολό δεν έχει απορροφήσει πολύ το ζουμί του προσθέτουμε μια πατάτα για να πιει τα υγρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου